Байки йогів (Крішна і його дружини)

В Крішни було 16 тисяч дружин – його енергій, тобто шакті, і ще 5 елементів. І от, одного разу вони захотіли віддати шану одному ріші. По дорозі їм треба було перейт річку, яка вийшла з берегів, і вони не знали, що робити. Тоді вони повернулися до Крішни і запитали, як перейти річку. Крішна сказав: коли станете на березі річки, скажіть: Крішна дівич, він цілком невинний і не знає, що таке секс. Дружини здивувалися, і подумали, як так може бути, ми ж його 16 тисяч і 5 дружин, але коли вони сказали цю фразу, вода розступилася, і воли регко перейшли на другий берег. Вони відвідали ріші, вшанували, нагодували і напоїли його, і вирушили назад додому, але річка знову була переповнена, і вони не могли її перейти. Тоді вони повернулися назад до ріші, щоб запитати його, що їм робити. Ріші сказав, коли прийдете на берег річки, скажіть: цей ріші сьогодні не з’їв ні крихти, і не випив ні краплини. Дружини Крішни здивувалися, як таке може бути, адже ми цілий день годували і поїли його, але коли вони сказали цю фразу на березі, вода розступилася, і вони легко повернулися додому.
Така байка.

10 thoughts on “Байки йогів (Крішна і його дружини)

  1. Яка чудова байка! Суцільний коан. Дякую, буду знищувати ним думаючого в собі 🙂
    А, зрозумів зміст: “Наглость города берет” (рос.) 🙂

    Like

    1. Ну, тут напевно далеко не одна мораль. Одна з тим, що видно більш-менш неозброїним оком, і яку я в тег винесла – це “мая”, тобто ілюзія. це видимість, те, що знаходиться на поверхні, в той час, як те, що насправді – інакше, воно заховане. Тобто видимість така, що в крішни 16 тисяч дружин, і що ріші цілий день наїдався-напивався, значить той, хто бачить тільки поверхневе, побачить саме це. Насправді ж, і по суті, крішна і ріші перебувають в тому стані, в якому перебуває їх увага, і може воно виглядає, що ріші їв, але по суті увага його була на духові, а не на їжі, тобто шо він їв, шо не їв – не має жодного значення. те саме з кріщною – хай в нього 16 тисяч дружин, але увага його чиста, тому він завжди незайманий (це навіть одне з імен крішни).

      ще один варіант інтерпретації, теж пов’язаний, але трохи інакший – це характер і завдання крішни. крішна постійно грається, жартує, влаштовує всякі приколи. його завдання – руйнувати стереотипи, щоб відновити свіжість сприйняття. він приходить в культру “правильності” і порядності, встановлену рамою, але за століття закостенілою, і йому требе цю закостенілість розрухати, бо в закостенілості дух спить. це майже як христос з його новим законом любові замість старозавітнього око за око. шось таке. вигладяє може й скандально, але без “скандалу” нема зміни.

      Like

      1. дякую за історію, дуже гарна. мені здається, тут також присутній елемент гри між ріші і Крішною. Ріші “підколює” Крішну, який завжди дбає і підтримує тих, хто ставиться до нього з любов’ю і віданністю. Тому Крішна не ображається і підтримує гру, повторно розсуваючи річку. А те, що Він незайманий — правда, оскільки Господь завжди перебуває у стані чистоти, на нього не впливає матеріальна енергія.

        Like

  2. Веселіше, ніж історія про те, як диявол спокушував Ісуса, але в що тільки люди не вірять!

    Like

Leave a comment