страйкуємо…

Ми, тобто наша університетська профспілка, страйкуємо.

Наш уні вже давно поводиться як корпорація (не те, щоб я точно знала, як саме поводиться корпорація, і чим корпорація відрізняється від некорпорації, тому це твердження радше інтуїтивного характеру, аніж фактичного).

Наш корпоративний стосунок до нашого уні двоякий: з одного боку ми – клієнти, і тому уні намагається здерти з най якомога більше грошей як оплату за всякі існуючі і неіснуючі послуги, які уні нам ніби-то надає. З іншого боку ми – наймані працівники, і тому уні намагається витратити якомога менше грошей оплачуючи роботу, яку ми виконуємо і всі інші соціальні запевнення. Ці ось складні стосунки регулюються контрактом, який підписується на кілька років. Коли термін дії контракта вичерпується, профспілка торгується з адміністрацією за “кращий” контракт. Якщо адміністрація впирається рогом і не хоче йти на поступки, ми голосуємо, і йдемо на страйк.

Цього року адміністрація вперлася всіма трьома рогами, видно, скучила за страйком. Внаслідок того, що нами виконується більше половини реального викладання в уні (бо наша профспілка це 1700 викладацьких асистентів, 900 контракних викладачів і 800 дослідницьких викладачів), цього разу сенат уні у зв’язку з нашим страйком відмінив всі навчальні процеси.

Поки ми на страйку, уні нам не платить. Тому, хто не має великої заначки, ходить на 4 години пікетування в день – ця страйкова повинність оплачується з назбираних за роки членських внесків. Пікетування полягає в тому, що ми блокуємо всі в’їзди в уні, і затримуємо кожне авто, яке хоче заїхати в уні на 2 хвилини, при тому даємо їм листівки, розмовляємо, і т.д. Оскільки всі університетські працівники крім нашої профспілки продовжують ходити на роботу, черги на в’їзді в уні стоять нормальні.

Останній страйк в нашому уні був вкінці 1999 року і тривав два з половиною місяці. Це був найдовший університетський страйк в Канадській історії.

Отаке бува.

10 thoughts on “страйкуємо…

    1. дякую! ну, то не так яскраво як 68й рік 🙂

      міліція приїхала і сказала: тут, де ви пікетуєте протизаконно пікетувати. ну, нині ше пікетуйте, а від завтра будемо домовлятися. в будь-якому випадку перш ніж їхати вас розганяти або арештовувати ми вас повідомимо.
      (що само по собі добре, бо мені, як нерезидентові Канади бажано не бути арештовуваною 🙂 ) тобто в нас тут міліція з народом.
      хоча… в минулому всяке бувало з адміністрацією, ну але то адміністрація а не міліція, міліція в нас теж профспілкова, тому відносно солідарна. і транспорт профспілковий. приїхали вранці транспортники перепитатися, де саме ми пікетуємо, щоб врегулювати зміни маршрутів в зв’язку з нашим страйком.
      демократія із оціальним ухилом :).

      Like

      1. ого, як класно, зразу вiдчувається, що там щось діється! аж мені до вас захотілося 🙂 але головне – щоб був результат з того всього…

        Like

        1. та результат якийсь буде. але насправді нічого особливо цікавого не відбувається (поки що?), бо це вже еволюція, а не революція.
          можливо для тих, хто веде переговори з адміністрацією, ну чи там щось активно організовує чи придумує, а мене особисто ці профспілкові теми не надто запалюють, тим більше, що проспілка наша (як, мабуть, і всі профспілки, трохи гм… підірвана). тобто я туди ходжу не тому, що це цікаво, а тому, що треба, і єдине, що трішки рятує від нудного чотиригодинного тьопання по асфальну – індійська музика в навушниках :).

          Like

      2. Класно вам у Канаді.
        Хоча адміністрація-корпорація з претензією на монополію не класна, звичайно…

        Like

  1. клас! подобаються мені канадські звичаї. шкода, що я по вуха втюрена в штати.
    де в нас навіть нема профспілки, бо ми не працівники університету, ні. це університет робить нам послугу, безкоштовно доповнюючи наше навчання обов’язковим “стажуванням”. інновації буша юніора, *умовний матюк* :)))

    Like

  2. Відчуваю, що ми живемо на різних планетах. У нас, в Софії, якоїсь підготовки до страйку не видно, хоч всі невдоволені низькими зарплатами. Я взагалі не членую в профспілках, які ніколи не відстоювали інтереси викладачів.

    Like

Leave a comment