William Blake

Сьогодні день народження Блейка, мене надихає ця постать, хоч насправді про нього я знаю мало… Поет, художник, містик, чи, може, навпаки, в першу чергу містик? Кілька років тому, коли вперше звернула увагу на Блейка і переглядала якийсь альбом з репродукціями, звернула увагу на подібність до фреск Мікелянджело, в тому як скульптурно в обох виглядає людське тіло… Бачила захопливу британську виставу про Блейка кілька років тому… Якщо мене колись знову занесе в Англію, одним із обов’язкових моментів “програми” буде якийсь елемент відвідин якихось блейківських місць, включно з галереями, де можна подивитися на оригінали його творів. Ну а поки що – гуголь в поміч…

Ми любимо співати цей ось гімн Блейка, як в традиційному типу-хоровому, так і в сучаснішому варіанті:

Ось тут картина його, мабуть з менш відомих (зазвичай тиражуються його зображення Бога-творця), яка мені сьогодні запала в око, коли я переглядала, з думкою що б запостити.

З днем народження!

10 thoughts on “William Blake

  1. Кілька років тому я був цікавився псіхогеографією. Це з самого початку було лондонське явище, хоча й подібне до закордонних напрямків, як то ситуаціонізм. Провідний психогеограф Іен Сінклер, а за ним і низка літературознавців вважають Блейка попередником психогеографії. Це не могло не привернути моєї уваги до цього поета, але наразі я далі психогеографічних цитат його не читав, бо він здався мені депресивним як для мого характери, якому бракує світла та легкості.)

    Like

    1. Чесно кажучи, не знаю, що таке психогеографія – треба колись може почитати при нагоді, ти, здається, вже не вперше про це говориш.

      Щодо певної похмуро ті Блейка – ну так, трохи є, втім, картини деякі в нього є дуже світлі, і вірші деякі оптимістичні попадаються. Якщо цікаво, я тобі можу колись розказати, як його постать в нас інтерпретується – але це не публічна розмова.

      А цей власне гімн я не в останню чергу запостила через дві останні строфи – заодно щоб надихати Майдан. В нього це одна з центральних тем – побудова нового, світлого суспільства, серед мороку, бруду і занепаду сучасного.

      Like

      1. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychogeography
        Стаття якось дуже різко (добре пасує слово “нагло” в усіх значеннях)))) починаєтся з лівих французьких ситуаціоністів, а лондонська школа, зі значно старішими витоками, подається, лише як контемпорарі. Ну то таке…

        Я мушу підготуватися до обговорення Блейка. Хочу його трохи сам почитати. Я власне давно збирався, ще з часів своїх психогеографічних зацікавлень, потім ти про нього нагадала, але моя перенавантажена голова зайнята була процесом перезавантаження, тому відклалося. І комент до цієї теми у мене вде давно в голові, але тільки сьогдні пальці настукали.)

        В Блейка є вірші, де його Єрусалім накладається на лондонську топографію, через що його й зараховують до попередників психогеографії.

        Like

        1. Ага, ясно… Ну, це неспішно – Блейк нікуди не втече :). Цікаво, що власне наші англійські гаврики (йоги) віднайшли могилу Блейка – вона була забута. І вони теж фантастичні речі по відкривали з не просто психогеографії, а радше духо-географії Лондона і Англії взагалі, але я не сильно вникаю в це, бо там не живу…

          Like

            1. J27.81; E173| A mans worst enemies are those
              J27.82; E173| Of his own house & family;
              J27.83; E173| And he who makes his law a curse,
              J27.84; E173| By his own law shall surely die.

              Останні два рядки – про Януковича і ко :).

              Like

              1. Про таких, як він, безліч мудрих речей за всю історію людства сказано, але він не з тих, хто слухає. Це як ті, хто п’ють метанол замість горілки: зі шкільної лави всім пояснюють, що це смертельно, але десь у війську чи у робітничій бригаді обов’язково знайдуться такі, що прослухають інструктаж, і скажуть: “а ми будемо розумнішими”, – та пропустять його через паливний фільтр з вантажівки, вип’ють… І їхні душі, відлітаючи від тіла, переконаються, що фільтрування не міняє хімічної формули речовини: не перетворять метанол на етанол. Десь з такої публіки теперешнє одоробло на посаді президента.

                Like

Leave a comment