Екзотичні птахи і писанки – 3 (травлення покроково)

Третя і остання частина звіту про мій цьогорічний короткий але експериментальний писанкарський сезон.

1. Роздобути підходяще яйце (наприклад, темне куряче, чим темніше, тим краще), видути і виполокати водою, залишити щоб добре висохло.

* звичайні мальовані писанки я не видуваю взагалі, крім випадків якщо яйце в процесі тріснуло, або якщо його треба буде літаком транспортувати. Але в цій забаві з оцтом (може) порушується нормальна природна структура шкаралупи, що (може) збільшує шанси, що яйце зіпсується, якщо його не видути. Наукового або власного статистичного підтвердження цієї теорії в мене нема, тобто може це і міф, але я почала видувати яйця для травлення після першого зіпсованого. (Цього року вони всі були куплені вже видутими, тобто мені вдалося уникнути цієї не надто приємної процедури.)

2. Намалювати воском основний взір (те, що в кольоровій писанці було б білим).
Довге ему з іншими (біле качине тут ще не почате)

IMG_0262

Товсте ему (на них майже не видно темного воску, бо воно саме таке чорне, це одне з усладнень ему – наступого разу спробую некольорованим воском писати – може якраз буде краще видно)

IMG_0291

 3. Заліпити дірки воском, покласти в банку з оцтом.

IMG_0282
IMG_0295

Потримати трохи – не можу вам сказати скільки, бо в мене іншої концентрації оцет і інші яйця, і це також залежить від того, скільки різних тонів ви хочете досягнути. Тут пишуть про український оцет і курячі яйця. В будь-якому випадку, я переважно витягаю яйце час від часу, і пробую, чи достатньо витравилося, проводячи пальцем по поверхні (моєму пальцеві від того нічого не сталося, але якщо в вас особливі пальці – можете користуватися рукавичками, або паперовим рушником). Також я намагаюся час від часу яйце перевертати, щоб не утворювалася пляма в тому місці, де воно притиснуте.

Ось перша партія після першого (а для малих яєць і останнього) травлення:

IMG_0288

А тут товсте ему (можете порівняти зміну кольору з попередньою знимкою, по тому, наскільки краще видно лінію малюнку)

IMG_0301

* Я читала в книжці, що люди наповнювали видуті яйця водою перед фарбуванням/витравлюванням – щоб яйце не спливало так сильно (чи взагалі) на поверхню, і рівномірніше замалювалося/витравлювалося, і вирішила цього року спробувати. Не можу сказати, що експеримент мені вдався, але я відразу не додумалася повністю їх заповнити (забула шкільну фізику), то вони все одно спливали на поверхню, хоч і не так сильно як порожні, а бавитися з повторним розліплюванням і заліплюванням дірки мені було неохота. Спробуйте, якщо вам цікаво. Разом з тим цей процес збільшує шанси на розбиття чи тріскання, якщо воно вам впаде – порожнє яйце має більше шансів вижити падіння (моє перше фазаняче цього року не вижило, я думаю, власне через ту воду), але якщо в вас руки не діряві, і ви не збирається поспішати – може якраз варто спробувати.

4. Коли достатньо витравилося – витягнути яйце з оцту, легко почистити щіткою під протічною водою і добре витерти.

Отут я яйце наполовину змила – це пояснює, навіщо проводити пальцем по яйцю – бо перед змиванням на око зовсім не те видно, що насправді.

IMG_0304

Залежно від того, скільки відтінків ви будете робити, повторити кроки 2-4. На малих яйцях цього року я робили лише два кольори – лінію – фон, тому вони були в оцті лише раз, але зате довго. Можна в такому випадку час від часу повторювати кроки 3-4, але не обов’язково. На ему цього року я робила 4 тони (хоч їх не надто добре видно, особливо на фото – минулого року було краще видно, але там була інша специфіка взору, і краще яйце – з рівномірнішою шкіркою), тобто в оцті вони були тричі.

Отут товсте ему після останнього травлення і промивання водою

IMG_0308

5. Зняти віск. З курячих яєць я зазвичай знімала звичайним способом – тобто нагріваючи біля полум’я свічки і витираючи паперовою серветкою (хустинкою, чи рушником), треба добре вважати, щоб його не закіптити, але в принципі для перших разів нормально підходить.

* Цього року на малих яйцях також спробувала вперше варіант духовки – не скажу, що мені добре пішло – надто страшно пхати туди яйця, надто великий шанс попектися, надто багато диму і смороду, і в мене ще підвело непродумане положення самих яєць (їх слід було ставити вертикально діркою вниз, я до цього не додумалася). В принципі, мабуть можна наловчитися, особливо якщо зробити собі правильну підставку, не знаю, може ще колись знову спробую, особливо якщо буде багато яєць.

IMG_0290

* З яєць ему знімала віск гарячою олією і пензликом – цей спосіб безпечний для яйця, особливо добре працює для великого яйця, для малого яйця треба менший пензлик. Яйце потім смердить олією, ну але його можна при бажанні помити милом.

Товсте ему на початку змивання воску

IMG_0315

Змиваю віск з другої половини яйця

IMG_0316

Товсте почищене, довге ще ні (зверніть увагу на різницю в кольорі, і як олія “закріплює” колір)

IMG_0317

* Стрілила мені в голову не надто мудра думка спробувати зняти віск гасом, бо він в мене вдома був. На малих яйцях воно трохи спрацювало, там де духовка підвела, на ему – не спрацювало взагалі, в них надто рапата шкіра. А можете в мене гас старий, хоч смердів як молодий. Ну то внаслідок смороду і слабого ефекту я мабуть що не буду більше пробувати цей метод. Тут знайомі знімають іншими хімічними розчинниками, але я поки що не пробувала (мене власне їх метод надихнув на невдалий експеримент з гасом).

* Тут пишуть про змивання воску кип’ятком (не робіть цього ніколи з мальованими яйцями, тільки з травленими), але мене турбує питання, куди той віск з яйця стікатиме, і в якій (чиїй) трубі десь потім застигне, тому я цього не робитиму, поки не придумаю, як зробити так, щоб віск не попадав в стічну трубу.

Список, що для цього всього треба:
– видуті яйця, бажано темні
– писачок, віск, свічку якщо писачок не електричний
– посудину для травлення (бажано з широким горлом, щоб легко було витягати яйця, бажано прозору, щоб було видно, що там відбувається, ну і не надто велику, щоб не переводити оцет без потреби, бажано з накривкою, щоб оцет не смердів і не вивітрювався між використаннями), я використовувала шкляний чайник з айкії, бо в мене драконівського розміру яйця були, вам для курячих підійде невелика банка.
– оцет (кількість залежить від розміру посудини)
– рушник (можна паперовий), або якусь чисту шматку, для витирання яєць
– щось чим можна притиснути яйце, коли воно в посудині з оцтом,так щоб воно не спливало, а знаходилося під рівнем поверхні оцту – я використовувала пласмасовий контейнер, який достатньо глибоко входив в банку, і додаткову вагу :). Це якщо вам не вдасться експеримент з наповненням водою, або ви вирішите з цим не бавитися.
– доступ до крану з водою і стоком
– щось чим можна легко потерти поверхню яйця при змиванні – я використовую м’яку зубну щітку, хоч в принципі можна і обійтися без неї
– щось типу ложки, щоб витягнути яйця з банки – для цього ідеально підходять пласмасові “ложки”, чи як воно називається (scoop) для морозива, але в мене зараз не було, то я обійшлася власними пальцями, тим більше що в мене все одно під такий розмір яйця ніяк ложки не підбереш
– якщо будете пробувати експеримент з наповнюванням яйця водою – треба щось типу шприца – це в принципі не обов’язково, але вам все одно чимось їх треба буде видувати спочатку, то можна тим самим інструментом скористатися.
– якщо будете пробувати знімати віск олією – тоді вам треба буде гарячу пательню, олію, пензлик і ще паперові серветки/рушники для витирання. цього року пательню накрила фольгою в зв’язку з попередніми експериментами з гасом, а також тому що пробувала синій віск, і не знаю чим його малювали.

В мене все, питайте якщо є питання…

Перша частина тут:

Екзотичні птахи і писанки…

Друга частина тут:

Екзотичні птахи і писанки – 2

Або дивіться за тегом eggs https://msvarnyk.wordpress.com/tag/eggs/

3 thoughts on “Екзотичні птахи і писанки – 3 (травлення покроково)

  1. Дякую за детальний опис.
    Цікаво, а оцет якої концентрації? Тобто – більш концентрований, есенція? Я витравлюю білизною – буквально секунди і готово.

    Like

    1. Будь-ласка. 🙂

      Оцет подвійної концентрації (в сенсі, порівняно з харчовою) – це здається десь 15% – думала, там на фото видно, але виявляється щось не дуже :). Якщо це важливо – можу за кілька тижнів, коли вдома буду, подивитися і написати, скільки точно.

      Білизни я не люблю в принципі, як і будь-яких інших форм хлорки (це в мене з дитинства), тому намагаюся уникати – тобто користуюся нею для яйєць коли вже зовсім ніяк інакше не обійтися. Крім того я не дуже собі уявляю, що б вона зробила з таким складним (текстурно) яйцем як це ему – а експериментувати так просто заради експерименту – шкода яйце зіпсувати. Я вирішила наступного разу їх штук 10 замовити, щоб вже трохи побавитися з ними, і все одно, думаю, в хлорку не кластиму їх – вона дуже сильно висушує, це може погано на колір повпливати – я з одним з цих двох щось не так зробила (підозрюю, що винен мій експеримент з гасом), то потім його тиждень олією по два рази на день змащувала щоб колір відновити.

      Like

Leave a comment